One hit wonder?

Kan man vara ett one hit wonder om man är ett namn, släppt flera plattor och haft åtskilliga hits?

uno-svenningsson-7-550x550
Uno Svenningsson
7
(Playground)
Betyg: 2

Jag tycker nog att Uno Svenningsson är ett bevis på det. “Under ytan” är en av de där klassiska svenska låtarna som kommer leva långt efter att han själv lagt karriären på hyllan. Frågan är om någon annan av hans sånger kommer göra det. Jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg en enda förutom den.

Efter att ha lyssnat på hans senaste alster kommer det att förändra sig på intet sätt alls. Albumet, hans sjunde i ordningen efter separationen från Freda’, är ungefär lika fantasifullt som sin titel, 7 (Playground). Det är sympatiskt, kompetent, välgjort och något alldeles väldigt tråkigt. Det är som att varje riff, varje medlodisk hake tonats ned för att inte störa gammelmoster Agda när de dyker upp i P4-skvalet.

Och det var väl inte så rock- och popmusik skulle vara?

* * *

Blasts from the past

På tal om one hit wonders. Det tyska bandet Nena är ju en trevlig orkester som alltid är med när sådana ska avhandlas. Deras 99 Luftabllons är ju en sådan där odödlig klassiker och sedan hände ingenting. Eller, jo det gjorde det. På hemmaplan, i Tyskland, släppte bandet flera bra plattor efter den. Jag antar att det bara finns plats för en tyskspråkig hit per årtionde och bandets musik gjorde sig aldrig på engelska (99 red balloons).

Personligen är det dock låten nedan  som ligger mig närmast hjärtat, även om tidens tand inte farit så där värst milt fram med den:

Alla tiders bästa one hit wonder? Det skulle kunna vara The letter med The Box Tops. Den vid tiden för den här låtens inspelning blott 16-årige sångaren, Alex Chilton, skulle gå vidare och bli något av en undergroundlegend med bland annat bandet Big Star. Med Box Tops sjöng han i tre år men det är väl mest denna pärla som satt sig i minnet.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv