En gång Ramone…

Det är rätt mycket höga betyg på den här bloggen. Det beror på två saker: att jag inte lägger upp alla recensioner jag skriver för Skånskans papperstidning och att jag tycker att det är roligare att lyfta fram sådant som jag tycker är bra. Ibland behöver det dock lyftas ett varnande finger.
Släppet av Richie Ramones skiva Entitled är ett sådant tillfälle.

Ramone
Richie Ramones
”Entitled”
(Border)
Betyg: 1

Jo, jag vet att det är kutym att före detta Ramones-medlemmar håller fast vid sina tagna efternamn. Mig veterligen är den ende som inte gjort det Elvis Ramone, alias Clem Burke – mer känd som trummis i Blondie, men så gjorde han också bara två spelningar med bandet innan han fick sparken.

Richie Ramone spelade på tre av Ramones 80-talsplattor och skrev sex låtar varav en, Somebody put something in my drink, är en tvättäkta klassiker. Någon av bandets mer framträdande medlemmar är han dock inte. Han delar platsen som näst mest kortvarig medlem med Tommy Ramone, där den sistnämnde dock åtnjuter status som ursprungsmedlem.

Vi kanske kan bortse från det lite patetiska i att en snubbe som plågade skinnen i bandet under några år i slutet av 80-talet fortfarande släpar med sig artistnamnet från den tiden, oavsett hur “Entitled” (översättning: berättigad) han känner sig, och dessutom kannibaliserar på det bandets logga. För inte bara använder han ett liknande typsnitt på sitt namn som Ramones gjorde på sin tid, han har låter även omslaget domineras av Ramones Arturo Vega-designade logotyp med det amerikanska sigillet där olivkvisten är utbytt mot en äppelkvist och pilarna mot ett basebollträ.

Det värre problemet är att han skriver låtar som låter som något Rancids Tim Armstrong totat ihop på fyllan för att sedan förpassa till papperskorgen morgonen efter. När han dessutom sjunger som samme Armstrong efter en rotfyllning och med hela munnen fortfarande bedövad gör det inte direkt saken bättre.

Betyg:1

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv