Lilla Namo äntligen här

P3 GULD 2013

Foto: Robin Haldert/Scanpix

För ett år sedan gjorde dansgolvsvältaren Haffa guzz sitt segertåg bland landets klubbar och i våras var Lilla Namo det bästa med Petters senaste platta när hon dök upp på låten King. Vi har också hört henne på låten Pyromantiker med Looptroop Rockers.

lilla-namo-tuggare-ep-S
Lilla Namo
”Tuggare utan gränser”
(Baba Recordings)
Betyg: 3

Hon har tagit god tid på sig men idag ligger den ute, Lilla Namns efterlängtade första skiva: ep:n Tuggare utan gränser. Att det tagit tid är kanske inte så konstigt med tanke på att hon ägnar sig åt musiken vid sidan om civilingenjörsstudier på KTH.

Tuggare… visar Lilla Namo upp en vid palett av musikaliska uttryck. Hon skrytrappar om att hon har 500 högskolepoäng, dissar ghettoromantik och fantiserar om vad hon skulle göra om hon var snubbe (ragga brudar 24/7). Kaxiga klubbbangers som Haffa Guzz och Höj volymen får sällskap av det betydligt lugnare och mer eftertänksamma titelspåret, reggae, dancehall och fina samarbeten med såväl Timbuktu som Jaqe och, mer oväntat, Linnea Henriksson.

De två sistnämnda dyker upp på plattans bästa låt, Alla fel på samma gång. Det är skivans mest stillsamma stund där Henrikssons sjunger med sin allra mest sårbara röst och kontrasterar fint mot Jaqes och Namos hårda rap. Textmässigt känns det också som ett nyckelspår där ghettoromantiken hålls fram för vad den är: exotism.

Attityd i kombination med intellekt, språkkänsla, humor och musikaliskt driv. Det är en imponerande debut. Även om mitt betyg blir ”bara” tre pantrar så är varje enskild låt betydligt bättre än så. Det är helheten som inte riktigt håller ihop. Som platta betraktad blir den, med tre olika producenter över sju låtar, lite för splittrad. Det hindrar inte att den kommer att gå hårt i mina lurar under hösten.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv