Queen Neko

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Framför mig på skrivbordet ligger deluxe-utgåvan av Neko Case senaste platta med den korta och kärnfulla titeln The Worse Things Get, the Harder I Fight, the Harder I Fight, the More I Love You (Anti-/Playground). Det är inte många artister som får mig att gå igång så mycket med ett nytt skivsläpp som just hon. Detbuten The Virginian från 1997 var väl okej men efter det har varje nytt släpp varit snudd på magiskt. Och The Worse things get… är inget undantag.

Inga människoätande djur, inga brutala väderfenomen med mänskliga känslor, som på förra skivan Middle Cyclone. Efter en svår tid där bland annat hennes båda föräldrar gick bort har Neko Case nu istället skapat sin kanske mest nakna och personliga skiva hittills i karriären.

Inte så att hon tappat den där skevheten i perspektivet som är så svåremotståndligt men så här direkt i tilltalet har hon inte varit på mycket länge. Resultatet är en urstark platta som går rakt in i hjärtat. Här finns en hudlöshet som trollbinder, riktigt fina låtar och naturligtvis den där rösten som är stor nog att fylla flyghangarer men som också kan vara liten och bräcklig när Case så vill.

Neko Case tog en gång i tiden sitt avstamp i folksånger och country men med en punkighet i attityden som gav henne särprägel. Med tiden har hon utvecklats till en allt mer mångsidig sångerska och låtskrivare. Utan att egentligen ha gjort någon helomvändning spänner hennes musik, med americanan i botten, från ren powerpop i singelspåret Man till närmast experimentella ljudlandskap på den nerviga Where did I leave that fire.  

Sammantaget  innebär skivan med sin mer personliga sida av Neko Case att ett intressant konstnärskap blev ännu intressantare. Och betyget? Fyra pantrar som är uppe och nosar på en femte.

* * *

Vad är det med Neko Case och djur? Med tiden har det dykt upp allt fler naturfenomen i allmänhet och djur i synnerhet i låttitlarna på hennes plattor. På de tre första plattorna, Canadian Amp som bara säljs på spelningar medräknad, fanns det inga men sedan började de dyka upp:

• Outro with BeesBlacklisted
• The tigers have spoken på plattan med samma namn.
• Fox Confessor brings the flood, Lion’s jaw och Maybe sparrow på Fox confessor…
• 
Magpie to the morning och I’m an animal på Middle Cyclone som dessutom innehåller People got a lotta nerve vars protagonist är ett ospecificerat (och människoätande) rovdjur.
• Wild creatures och City swans på The worse things get… vars deluxe- och Spotify-utgåvor dessutom innehåller tre bonusspår som alla bär djurtitlar: Madonna of the wasps, Magpie to the morning (lik men inte identisk låten på Middle Cyclone) och  Yon ferrets return.

* * *

Jag började lyssna på Neko Case på allvar i och med Blacklisted från 2002 men min absoluta favoritlåt med henne är ändå Thrice all american från Furnace room lullaby som kom två år tidigare. Så här skrev jag om den när Skånskan för några år sedan skulle lista 2000-talets bästa låtar (jag hade den som nummer 2 på listan):

”I wanna tell you about my hometown/its a dusty old jewel in the south Puget Sound/Well the factories churn and the timbers all cut down/and life goes by slow in Tacoma”

En kärleksförklaring till en bespottad stad… I slutet av Puget-sundet, strax söder om det blomstrande Seattle, med sitt Starbucks, sitt Boeing och sitt Microsoft, ligger Tacoma; en nedkörd industristad med ett sorgkantat rykte. Om denna sin uppväxtstad vill den kanadensisk-amerikanska sångerskan Neko Case berätta med sina gyllene stämband och jag lyssnar.

Kanske är det för att jag själv besökt Tacoma i samband med att jag bodde i Seattle eller kanske är det för att man alltid måste gilla en underdog men något är det med Thrice all american som får mig att inte kunna värja mig mot den.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv