Månadens bästa skiva?

Bara 19 år gammal har Archie Marshall, mer känd som King Krule, redan grepp om både det brittiska 80-talet och samtiden. Å ena sidan en nervig punktrubadur, med elgitarren i högsta hugg, som tar sitt avstamp i Billy Bragg och å den andra jazzigt blåögd soulpopsångare stöpt i 10-talets arrangemang och beats.

king-krule-6-feet-beneath-the-moonLika engelsk som fish and chips eller bangers and mash är han varje anglofils våta dröm. Inte minst som han både är en osedvanlig låtskrivartalang, har en musikalisk idé som bär och poetisk skärpa. Utan att ha så många direkta musikaliska beröringspunkter är det svårt att inte göra kopplingen till The Streets debutplatta Original Pirate Material som även den var något av en chock att höra för första gången. Även då rörde det sig om en artist som redan på sin fullängdsdebut var så slående färdig, så slående brittisk och så slående brilliant.

Framför allt är 6 feet beneath the moon (XL/Border) ett såväl varierat som utmanande och synnerligen underhållande album som växer ju mer man tränger in i det. Betyget kan bara bli ett: fem pantrar av fem möjliga.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.