WOW Som en käftsmäll!

PE

Foto: Ralph Bretzer

Jag är gammal nog att minnas när Public Enemy slog igenom och den chock var att höra den ljudvägg som de piskade fram sina budskap med. Det var så ilsket, konfrontativt och massivt att även någon som då mest lyssnade på hårdrock var tvungen att stanna upp och lyssna. Med sin klassiska första albumkvartett ändrade de spelreglerna för vad hiphop kunde vara.

Inför Wow-spelningen var jag lite nervös. Hade de legat av sig? Det är trots allt länge sedan de var ett av världens hetaste band och det finns inget värre än gamla hjältar som legat av sig.

Jag hade inte behövt oroa mig. Chuck D må ha fått lite gråa strån i det välansade skägget men med både ett fett liveband och dj leverar de en rejäl käftsmäll till spelning. När de matar på med gamla hits som Don’t believe the hype, 911 is a joke in yo town och Fight the power är det knäckande bra; bland de bästa hiphopspelningar jag sett.

Även de nyare låtarna sitter bra i setet och får inte ta överhanden. Däremot hade de gärna fått ligga lite lägre med marknadsföringen av bandets hemsida, twitteradresser och Flavor Flavs Michael Jackson-hyllningsplatta. Avslutningen blir också lite för långdragen.

PE3

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv