WOW Jag gillar Cat Power

Cat-001

Foto: Ralph Bretzer

Jag hinner klämma in de sista 40 minutrarna av Cat Powers spelning och kan konstatera några saker:

Jag gillar Cat Power. 

Jag gillar hennes röst och hennes låtar.
Jag gillar hennes sätt att vara på scen. Hennes sätt att vara avslappnad och ändå gestaltande. Att inte göra någon affär av de teatrala elementen i framträdandet.

Jag gillar hennes förmåga att i ena stunden slita hjärtat ur kroppen till avskalat komp med pianot i förgrunden för att i nästa stund pratsjunga till elakt rocktugg på gitarren.
Jag gillar att hon plockar upp Roland S Howard, Michael Hutchence och Lou Reeds Shivers.

Jag gillar hennes sätt att dröja sig kvar på scenen, att liksom inte vilja slita sig från publiken, fast speltiden är över och mixerkillen för en god stund sedan satt på en platta med någon annans musik.

Jag gillar Cat Power. 

* * *

Jag gillar James Blake också. Efter Cat Powers spelning går jag över området och fångar den första halvtimmen av hans spelning. Den unge engelsmannen har en speciell men mycket tilltalande, lite Antony Hegarty-klingande, röst. Och det är onekligen en intressant, till stora delar elektronisk, ljudvärld han bygger. Dessutom gör han ett genomsympatiskt intryck på scen.

Men frågan är om hans musik ändå inte gör sig bäst i lurarna där man kan försjunka i de fina detaljerna och stämningarna i hans låtar och produktioner. På scen, framförallt inte en jättestor festivalscen i dagsljus, blir det inte så spännande när han sitter låst bakom sin klaviatur.

Blake

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv