WOW Punk på scen och film

Kliver ut ur biomörkret och ned på Linnegatan. Det börjar spricka upp. Det kan behövas. Efter att ha försökt svettas ut den värsta besvikelsen över Neil Youngs inställda spelning till en röjig spelning med gamla punkbandet TSOL på Jazzhuset gick jag ändå hem genom Göteborgsnatten med en känsla av ofullständighet i kroppen.

abcd-small__large

Det behövs en fet avslutande spelning på stora scenen för att ge festivaldagen sitt klimax. Då hjälpte det föga att TSOL faktiskt var riltigt bra och visade en helt annan glöd och tändning än vad man kunde höra på deras senaste platta som kom för några år sedan och markerade bandets 30-årsjubileum.

Hur som helst startar fredagen bra med en fin dokumentärfilm om protopunkbandet Death, A banned calked Death. New York Times kallade dem i en stort uppslagen artikel för punk innan punk var punk och det är en bra beskrivning och mer korrekt än de som vill kalla dem för världens första punkband, vilket de naturligtvis inte var även om de föregick Ramones.

Det är svårt att se filmen och inte tänka på Searching for Sugarman. De är en bra historia om ett band som tiden glömde bort och aldrig fick den uppmärksamhet de förtjänade när det begav sig och som sedan på osannolika vägar får upprättelse. Det är också en film om en familj som står upp för varandra och för sina övertygelser. Den bör absolut ses av alla som har ett intresse för punkmusikens utveckling eller bara flr bra oborstad men uppfinningsrik rockmusik spelad med ibtensitet och övertygelse.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv