WOW Håkan på hemmaplan

HH

Foto: Ralph Bretzer

Egentligen spelar det ingen roll vad man tycker om Håkan Hellströms musik; om man tillhör de frälsta eller är mer skeptisk. Att se Håkan Hellström på hemmaplan är en magnifik upplevelse.

Jag är väl egentligen varken eller. Jag tycker han är bra utan att bli så där tonårsfrälst som jag fortfarande, trots min ålder, kan bli ibland. Ändå kan jag få gåshud  av den monumentala upplevelse det var att se honom fira tioårsjubileet av solodebuten med att spela den i sin helhet på WoW för tre år sedan.

Det är som sagt något särskilt med att se honom här i Göteborg som jag inte upplevt på samma sätt när jag sett honom på annat håll. Det sitter där redan från början med den härligt sentimentalt lokalpatriotiska Jag lämna mitt hjärta i Göteborg med Alf Robertsson som spelas innan det röda draperiet dras upp. Det förstärks av backdropen med silhuetten av Älvsborgsbron och jublet som följer på textraden om att han aldrig kommer känna sig hemma i Stockholm för att sedan slå i taket med den öronbedövande allsången när han kör titelspåret från senaste skivan redan som andra nummer.

Jag står och skriver detta medan spelningen fortfarande pågår. Just nu har de tagit ned Nu kan du få mig så lätt för att ge publiken utrymme och allsången svävar än en gång över Slottsskogen.  Det är svårt att inte imponeras av det eleganta sätt Håkan och hans fantastiska kompband, jag skulle vilja kalla dem ett svenskt E Street Band, spelar på publiken likväl som på sina instrument. Precis som den gode Bruce och hans mannar, för övrigt.

Då är det inte svårt att förstå varför det är han som drar festivalens hittils största publik. Jag ser mig om och tänker – Herregud! Är det verkligen så här mycket folk på festivalen? Att bli schemalagd samtidigt som honom måste vara festivalens fetaste nitlott om man är artist.
– Yeah vi får spela på Way out west men var är publiken?
– Sorry, de är med Håkan…

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv