WOW: Hyllning till rösterna bakom

And all the coloured go: do dedoo doo doo…

Och sedan kommer the coloured girls och gör just det. I Lou Reeds Walk on the wild side ger den där kören låten mycket av dess karaktär. Den gör låten en plats och en tid samtidigt som den rotar musiken i en tradition. Dessutom förstärker den det avslappnade groovet. Det är svårt att tänka sig Walk on the wild side som den klassiker den är utan kören.

tumblr_mm6mcw3TR61sn7wjto1_500 (1)Bakgrundssångarna är musikbranchens osjungna hjältar. Vad hade Bowies Young americans varit utan sin soulkör eller Stones Gimme Shelter utan den fantastiska Merry Clayton som svarar på Mick Jaggers sång?
Även om de stundtals får, som Clayton i Gimme shelter, ta mer utrymme har de den inte sällan otacksamma men nödvändiga rollen att tjäna låten och groovet på bekostnad av det egna egot.

Filmen 20 feet from stardom blir min startpunkt för årets Way out West. Filmen, som i och med visningen på WOW fick sin nordiska premiär, är en varm och upplyftande dokumentär. En hyllning till sången och till människorna bakom rösterna som vi alla har hört utan att ha en aning om vem de tillhör.

Några av huvudpersonerna har med tiden går de där 20 foten fram i rampljuset och, likt Darlene Love, Luther Vandross och Sheryl Crow, själva bli stjärnor medan de flesta, som fenomenala Lisa Fischer och Merry Clayton, är okända för de allra flesta. Jag inser till exempel att jag sett Fischer live utan att ha en aning om det.ä

* * *

Sammanfattningsvis en mycket bra dokumentär och en trevlig start på festivalen för min del. Mindre trevligt är regnet som hamrar ned utanför fönstret…

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv