Laddar för WoW

20130807_140008

Mobilfoto: Ralph Bretzer

Promenerar längs Linnégatan i Göteborg. Det hänger någonting i luften. Och då menar jag inte bara de stora banderollerna som basunerar ut att Way out West är på ingång. Nej, det vilar en stämning av förväntan över gatan som även i vanliga fall är ett levande och vitalt promenad och partystråk som mynnar ut i Linnéplatsen där entrén till festivalen är belägen.

20130807_143541I flera dagar har min puls varit förhöjd. Smått maniskt har jag kollat mejlen och facebook efter sista minutenbokningar. Imorgon drar festivalen igång och jag är på plats i Göteborg för att rapportera direkt till er. Ni kan följa rapporteringen direkt här på bloggen. Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera så tätt som det bara är möjligt från förmiddagarnas filmvisningar via konsertererna i Slottsskogen till klubbarna som stänger långt framåt småtimmarna.

Jag har varit på alla Way out West sedan starten utom en och det börjar bli något av en tradition att varje festival föregås av gnäll om att “i år är minsann inte startfältet så starkt som det brukar”. Så också i år. Och det är klart, har man lagt ribban högt så blir det lätt lite daller på den. Avhoppen i form av Beyonces lillasyrra Solange, av Azealia Banks och inte minst av The Roots skulle få vilken festival som helst att darra i sina fundament men jag tycker ändå att WoW mött upp väl med den sena bokningen av legendariska hiphopgruppen Public Enemy. Och toppbokningar som sellan sedda The Knife, personliga hjälten Neil Young och fantastiska Alicia Keys skäms ju inte för sig.

Way out West utvecklas till att allt mer bli en kulturfestival med både film och konst på programmet. Bland konstverken märks Stina Nordenstams ljudinstallation Tänk dig en människa och bland filmerna Waltz for Monica – filmen om Monica Zetterlund med skånska Edda Magnason i huvudrollen -som visas en månad innan den får riktig premiär.

Dessutom ska det bli väldigt spännande att imorgon eftermiddag få se den syriska artisten Omar Souleyman, vars framträdande på Stockholm Music & Arts ställdes in efter att han förvägrats inresetillstånd. Strax efter lunch idag kom beskedet att Souleyman, som bland annat sammarbetat med Björk och Gorillaz, nu en vecka senare får visum.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv