JJ Cale har gått ur tiden

Jag lyssnar inte så mycket på JJ Cale nu för tiden. Det blir så med en del artister som man lyssnat väldigt mycket på tidigare i livet. Man kan liksom låtarna och behöver bara tänka på artisten ifråga så börjar musiken inne i skallen. Så är det för mig med Neil Young, med Emmylou Harris och med Siouxsie & the Banshees. Och med JJ Cale.

J. J. CALE
Foto: Scanpix

Så fort min inre jukebox går igång med After midnight, Call me the breeze eller Mama don’t och jag hör den dät tillbakalutade, lite lättjefulla men ändå precisa gitarren och halvt pratande rösten är det som ingen tid förflutit sedan jag sist lade Naturally-vinylen från 1972 på skivtallriken.

Influenserna sträcker sig över hela spektret av amerikansk rotmusik: blues, jazz, tidig rock n roll och folkmusik. Stilen är lätt igenkännbar och ekar inte minst hos Mark Knopfler. Men det är en annan artist han förknippats mer med, trots att dennes spelstil inte alls har lika mycket gemensamt med Cales.

När Eric Clapton 1970, efter åren med Yardbirds, Bluesbreakers, Cream, Blind Faith och Derek & the Dominoes, skulle lansera sin solokarriär behövde han en hit. Valet föll på den då helt okände JJ Cales After midnight. Vad som hände sedan vet ni.  Sju år senare skulle Cale förse Clapton med ännu en brottarhit; Cocaine.

JJ Cales egen karriär fortgick med en lägre profil och inte sällan var det andra artister som fick stora hits med hans låtar. Därav att hans egen största hit, Crazy mama från 1971, långt ifrån är hans mest kända låt. I mångt och mycket var det nog självvalt. När han erbjöds att spela på Dick Clarke’s American Bandstand (ett på sin tid mycket populärt tv-program) avböjde han eftersom han inte ville spela playback.

IMG_20130728_140348

Flygrädsla fick honom att sällan turnera utanför Amerika och själv fick jag tyvärr aldrig möjlighet att se honom på scen. Det är synd. Jag minns ett citat från hans fru och jag citerar fritt ur minnet:

Ni tycker han är bra när ni lyssnar på hans skivor. Då ska ni höra honom när han sitter hemma och spelar för sig själv på verandan…

I fredags avled JJ Cale 74 år gammal av en hjärtinfarkt.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv