Spelemännen på taket

IMG_5253-001

Foto: Ralph Bretzer

En sak minns jag klarare än alla andra från när Rolling Stones spelade på Eriksberg 1990. Det var när Mick Jagger plötsligt försvann från scenen och kort därpå dök upp i toppen av ett av de två torn som ramade in scenen i ett regn av fyrverkerier samtidigt som han sjöng: Please allow me to introduce myself. I’m a man of wealth and taste. Jodå, det var Sympathy for the devil och få konserter kan av naturligta skäl bjuda på lika spektakulära break away moments.

Men det är alltid trevligt när en konsert något lite extra, något som får den att stå ut bland alla andra man sett. Amanda Jenssen har fattat det där. Jag ska inte mer uttömmande recensera hennes spelning på Stålboms Konditori i Falkenberg igår kväll – jag har recenserat henne tidigare på turnén efter Hymns fort the haunted här och recenserat skivan här – utan bara skriva några ord om en avslutning jag inte glömmer i första taget.

Stålboms Konditori består av två sammanbyggda huskroppar med ett tak emellan där konditoriets ägarpar syntes avmjuta spelningen som ägde rum i trädgården nedanför. Själv stod jag längst fram i mitten och kunde se låtlistan som var tejpad till golvet. Därför förvånade det mig något att bandet gick av efter två av de tre extranummer som planerats och inte visade några tecken att planera att komma tillbaka till scenen.

Hela spelningen hade varit mycket lyckad, responsen från publiken god och Jenssen själv synbarligen på gott humör. Det fanns med andra ord inga syn- eller hörbara orsaker att kapa konserten. Efter en stund vänder jag mig om och inser att hela bandet transporterat sig upp till det där taket och badande i rött ljus väntar de bara på att vi ska upptäcka dem. När så väl skett startar de Lay down i fin a capella tappning helt utan elförstärkning.

Under hela sången är det knäpptyst i publiken och stämningen går nästan att ta på. Det är ett av de där konsertögonblicken jag redan nu vet kommer finnas kvar i minnet länge; ett av de där ögonblicken som jag egentligen alltid hoppas på att få varje gång jag går på konsert.

Amanda 1

För övrigt kan man konstatera att skeppet i håret är utbytt mot indianfjädrar i sommardelen av turnén. Jag gillar hennes fäbless för smågalna huvudbonader.

Amanda 4

Amanda 8

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv