Creedence-bingo

BRITAIN PUB ENTERTAINMENT

Foto: Scanpix

Det är sommar, det är sol, det är pubtrubadur och coverband.

Efter en bra spelning sitter jag tillsammans med några vänner på en uteservering och avnjuter en stilla pilsner. Inne på stället står en pubtrubadur och drar gamla hits till förprogrammerat komp. Det är Tomas Ledin, det är Perikles och Chuck Berry. Men framför allt är det Creedence Clearwater Revival. Allt framfört på samma sätt och med samma döda maskinkomp. Looking out my back door och Who’ll stop the rain berövade allt liv.

När jag igår kväll sitter på mina föräldrars altan och läser en bok driver ljudet in från någon strandbar där ett coverband spelar. It was down in Louisiana, just about a mile from Texarcana. in them ooooold cottonfields back home. Jodå, Creedence-versionen av Leadbellys deltabluesklassiker Cottonfields.

Något är det med Creedence Clearwater Revival som får dem att gå rakt in i varje pubtrubadurs standardrepertoar. Kanske är det den bedrägliga enkelheten i kombination med att de är så medryckande som får alla att våga ta sig an dem. Det är lätt att spela en av deras låtar men det är mycket svårt att göra det bra.

Då slås jag av en idé. Det kan ju vara lite tjatigt med dart och quiz:er som ständigt återkommande publekar. Vad sägs om att blanda ut det med lite bingo; Creedence-bingo.

Ta ett papper och gör ett rutnät på fyra gånger fyra rutor. Skriv sedan in en låttitel på en Creedence-hit i varje ruta. Tryter låttitlarna för er kan man alltid googla Creedence Greatest Hits för lämpliga förslag. Sedan är det bara att gå ned till den lokala puben och vänta på att trubaduren ska dra igång. För varje Creedence-låt trubaduren sedan spelar är det bara för dem som har namnet på sin bricka att ringa in det. Fyra i rad och sedan Bingo!

Ett tips är att ta med nämnda låtar och Proud Mary på brickan om ni planerar att ha någon chans att vinna.

* * *

Missförstå mig inte. Jag gillar verkligen Creedence Clearwater Revival. Run through the jungle, Lodi  och Fortunate son tillhör mina favoriter i rotrockfacket. Jag tycker bara att pubtrubadurernas fantasilöshet är allt för stor.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Harlem Shuffle.
Ser just nu: Only murders in the building, Succesion och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv