Ett musiktips inför helgen…

IMG_20130627_183830Mobilfoto: Ralph Bretzer

Det är alltid lika kul att gå på en spelning och fastna för förbandet, ett band man aldrig hört innan. Senast hände det mig igår när jag satt på kafét tvärs över gatan och Simone Says gick på scen. Enligt sångerskan och pianisten Camilla Bakke refererar bandnamnets Simone såväl till Nina Simone som Simone de Beauvoir och Paul Simon och det är ganska träffande med tanke på hur de låter.

IMG_20130628_181226I grunden bygger deras jazziga pianopop på ett gediget låtskrivarhantverk som för tankarna både till nämnde Paul Simon och låtskrivarna i the Brill Building, i synnerhet Carole King. Sångerna bärs fram med ett jazzigt driv som kryddas av Diana Andrén Scarpatis varmt melankoliska viola.

Det finns en dubbelhet där som jag gillar. Pianot, låtskrivandet och Bakkes sång för mina tankar till New York medan tonen i Scarpatis viola är mer europeisk; den får mig att tänka på Django Reinhardts gamle vapendragare Stephane Grapelli. Och det är ju inte en så dum association att få.

Bandet är fortfarande i början av sin karriär. Förra året kom de till final i talangjakten GP Scen och på deras hemsida/blogg kan man läsa att deras debutplatta ska släppas i augusti. I väntan på den ligger tre låtar uppe på deras hemsida som gått varma sedan spelningen. Jag rekommenderar speciellt Stranger och I’m running, två riktigt vassa spår.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv