Än kan gubbarna!

IggyMobilfoto: Ralph Bretzer

En regnig junionsdag, igår närmare bestämt, beger sig Nöjesbloggen på utflykt till Göteborg. Och det inte bara för att jag råkar bo där när jag inte jobbar i Malmö. Nej. Igår gästade en viss James Newell Osterberg Jr (född 1947),, också känd som Iggy Pop, stadens stora nöjespark.

Det är fjärde gången jag ser Iggy, andra gången tillsammans med Iggy & the Stooges och första sedan han passerat folkpensionsåldern. På scen haltar han snudd på värre än ungtuppen i bandet, basisten Mike Watt (55), som fortfarande lider av sviterna av den sjukdom som nästan tog hans liv strax efter millenieskiftet. Det ser å andra sidan ut att gå åt rätt håll för Watt. På Way out West för tre år sedan bar han något slags benställning, nästan som ett exoskelett.

Men Iggy vore inte Iggy om han lät en sådan skitsak som att kroppen inte fungerar till fullo eller att ljudet som alltid på Liseberg suger stenhårt, bekomma honom. Han sparkar igång med en stenhård Raw power men den här gången, till skillnad från WoW-spelningen, tar det några låtar innan det riktigt tänder till. Det är mer den lite småsega publikens fel än Iggy och bandets. Han håller humöret uppe och röjer på. När så Search and destroy kommer så släpper det och sedan är det protopunkparty av guds nåde.

Bandet blandar och ger ur en låtkatalog som är större och bredare än vad som borde vara möjligt med bara tre album från den klassiska eran och två sedan återföreningen. Klassiker som 1970 och Now I Wanna be your Dog får sällskap av lite mindre självklara albumspår som Your pretty face is going to hell (med fantastisk introduktion) och ett par låtar från senaste plattan som kom i april. Visst saknar jag några låtar. Var är till exempel personliga favoriter som Dirt  och TV Eye? Å andra sidan gör han ett oväntat drag och plockar in soloklassikern, The Passenger i setet. 

När sedan alltihop levereras med både charm, värme och energi är det bara att kapitulera för den obändiga naturkraft som är Iggy Pop.

20130626_202304

Som brukligt på en Stooges-spelning bjöds de främsta raderna upp på scen lagom till Funhouse.

* * *

Publiken på Lisebergs uppskattades till 8 500 pers. Inte illa en grådassig onsdagkväll efter en hel dags regn för ett band som knappt hade någon publik när de gjorde sin idag klassiska albumtrojka, The Stooges, Fun house och Raw Power.

* * *

Det är fortfarande kul att tänka på Stooges-gitarristen James Williamsons lätt oortodoxa karriärbana. När Ron Asheton lämnade Stooges efter Fun house-plattan var det Williamson som tog över. Han gjorde Raw Power med dem innan bandet gick i graven. Sedan blev det Kill City-skivan, som var ett samarbete mellan honom och Iggy, innan han övergav musikbranchen för att studera till elektroingenjör vilket han sedan ägnade sitt yrkesliv åt.

Han steg i graderna hos sin arbetsgivare Sony och när han i 60-årsåldern utnyttjade möjligheten att gå i tidig pension hade han nått en position som ”Vice President of Technology Standards”. Men till skillnad från många andra grånade före detta direktörer valde han inte att ge sig ut på den eviga golfrundan. I samma veva gick Ron Asheton bort och istället tog James Williamson återigen hans plats i det nu återförenade Stooges. Vad är det de säger: tiden går i cirklar.

* * *

Jag missar aldrig en chans att lobba för det band Mike Watt slog igenom i en gång i tiden; de stilbildande postpunkarna Minutemen. Den fina dokumentären om bandet, We Jam Econo, finns numera att se i sin helhet på youtube. Se den om du har det minsta intresse för kalifornisk punk, hardcore, postpunk eller var Red Hot Chilipeppers-basisten Flea fick sitt sound ifrån.

iggycollage

Senaste nytt omPunk
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv