John Steinbecks midsommar i Skåne

Foto: Skånereportage/Scanpix

Att Bruce Springsteen gillar att fira midsommar i Göteborgs skärgård brukar man ju kunna se stort uppslaget i våra kvällstidningar varje gång han intar Ullevi. Men det finns även andra transatlantiska stjärnor som tagit del av denna vår kanske mest folkkära högtid.

När jag satt och letade bilder på en majstång i Scanpix arkiv för att illustrera en artikel snubblade jag över den ovan och blev väldigt nyfiken. Mannen till vänster är John Steinbeck – vid sidan av Michail Bulgakov en av mina absoluta favoritförfattare –  och den är tagen någonstans i Skåne. Mannen till höger är Steinbecks vän, då sedan drygt 20 år tillbaka, den kände svenske konstnären Bo Beskow (jodå, han var son till Elsa Beskow).

Vad gjorde han här? Var i Skåne är bilden tagen? Bildtexten är knapphändig och ger inte så mycket mer information än namnen, att det är i Skåne och att den är tagen 1957, fem år innan Steinbeck fick ta emot Nobels litteraturpris.

Vad vill jag då säga med det här? Ingenting, egentligen. Jag ville mest dela med mig av bilden. Och om det är någon som vet var den är tagen och vad som föranledde Steinbeck att fira midsommar i Skåne får man gärna höra av sig via kommentarsfältet.

För övrigt kan jag varmt rekommendera Steinbecks underbara bok Cannery Row. Räds inte att den fått den gräsliga svenska titeln Det stora kalaset.

UPPDATERING: Svaret – eller i alla fall ett mycket sannolikt svar – på gåtan kom snabbt från min kollega Torbjörn Wester. På Dag Hammarskjöld-stiftelsens hemsida kan man bland annat läsa den här skriften med korrespondens mellan Steinbeck och Hammarskjöld. I den finns bilder på Steinbeck när han befinner sig på familjen Beskows lantställe i Rytterskulle utanför Hagestad på Österlen. På en av bilderna står han just vid en majstång. Man kan också läsa i brev dem emellan från februari 1957 att de diskuterade att mötas i Sverige.

In June we go from Florence to Sweden. Bo is meeting us at Malmö and we go hence to Skåne to drink red wine and dance around the midsummer pole and afterward to drive, the four of us, about the country, to walk among pines and to talk nonsense all night on the beach. I wish you could be with us then.

Så skriver Steinbeck till Hammarskjöld.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv