Tony Soprano ur – och i – tiden


Lorraine Bracco, James Gandolfini

Tony Soprano, maffiaboss i terapi. Lorraine Bracco och James Gandolfini.
Foto: HBO/AP/Scanpix.

Tony Soprano är död. Eller, det vet vi ju inte med tanke på det gåtfulla och öppna slutet till tv-serien Sopranos. James Gandolfini, däremot, skådespelaren som gjorde honom, har gått ur tiden. Alldeles för tidigt dessutom. Bara 51 år gammal tog en hjärtinfarkt hans liv. Det har redan skrivits massor om hur fantastiskt bra han var i rollen och det kommer att skrivas mycket mer.

Gandolfini var ankaret i en banbrytande tv-serie; kärnan av lugn mitt i allt kaos; den som allt kretsade kring. Edie Falco var lysande som hans hustru Carmella och Tony Sirico magnifik som hans vapendragare Paulie för att bara nämna ett par i en osedvanligt helgjuten rollbesättning. Ingen kunde dock hota Gandolfinos status, inte bara för att det var hans roll som seriens bärande idé vilade på. En bärande idé om att även maffiabossar är människor. Och det var hans sätt att genomföra den idén som gjorde Gandolfinis rolltolkning så stark. Han lyckades göra Tony Soprano till en människa som man – trots hans avsevärda fel och brister, hans kriminella handlingar och hans synnerligen skeva moral – faktiskt kunde känna sympati för.

2000 fick James Gandolfini ta emot en Emmy för rollen som Tony Soprano. Det är bara en av många priser som serien fick ta emot. Foto: AP/Scanpix
2000 fick James Gandolfini ta emot en Emmy för rollen som Tony Soprano. Det är bara en av många priser som serien fick ta emot. Foto: AP/Scanpix

Jag skriver att Sopranos var en banbrytande serie men det är nästan i underkant. Förvisso hade manegen krattats under 90-talet. Från Twin Peaks till Buffy the Vampire Slayer togs tv-serien som konstform till en ny nivå, ut ur skuggan från filmen. Men Sopranos var trappsteget som förändrade spelreglerna för lång tid framöver. Som i förlängningen skulle göra en obskyr amerikansk betalkanal, HBO, till ett begrepp som i prinicip alla kan relatera till och det långt innan kanalen nådde våra breddgrader.

Själv såg jag Sopranos första gången under en skidresa till Whistler, British Columbia, i mars 2000. En kanadensisk vän hade med de första avsnitten på videoband och vi satt och tittade på dem en av kvällarna. Serien, som hade börjat sändas året innan, hade redan hyllats stort och det var inte svårt att inse att nu var tv-serien som form inne i en ny era.

Innan Sopranos var det de eterburna – och därmed FCC-kontrollerade – kanalernas serier som nådde oss med deras påtvingat kyska innehåll. Kanaler som HBO och Showtime hade inte sådana begränsningar. När Sopranos visade att högklassig dramatik faktiskt fungerade i tv-formatet var det som att dammluckorna öppnades och vi fick allt från Six Feet Under, The Shield och The Wire till Breaking Bad och Game of Thrones. Ingen av nämnda serier hade kunnat göras på det vuxna sätt de är gjorda på om inte Sopranos banat vägen.

Och i centrum för denna utveckling, som i förlängningen driver på övergången från programlagd tv, i etern eller i kabel, till streamingtjänst på nätet står en överviktig maffiaboss med panikångest och allmänt tvivelaktigt leverne. Och det kommer han att göra för lång tid framöver även om James Gandolfini, mannen som gestaltade honom, gått ur tiden. Bortglömd kommer han inte att bli inom en överskådlig framtid.

* * *

Att Gandolfini dog i samband med att han skulle besöka en filmfestival på just Sicilien, den italienska maffians hemö, känns ju nästan som en tanke…

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv