Sabbath tillbaka till rötterna

Glöm allt ni lärt er de senaste 42 åren! Så ska producenten Rick Rubin ha sagt till Black Sabbath. Glöm allting efter er debutplatta.

De förefaller ha tagit honom på orden. När tre fjärdedelar av den ursprungliga Black Sabbath-sättningen är återförenade i studion för första gången sedan 1979 års Never say die – i alla fall om man inte räknar de båda studiospåren på livealbumet Reunion från 1998 – är det verkligen tillbaka till rötterna som gäller. Och det är naturligtvis helt rätt väg att gå.

black-sabbath-13-1370285735Första låten på 13 (Vertigo), End of the beginning påminner till och med om det klassiska diabolusriffet som inleder det självbetitlade öppningsspåret på den likaledes självbetitlade debuten. Och det låter faktiskt så bra som man kan ha någon rätt att förvänta sig när några rika rockstjärnor återförenas och försöker återuppliva sin ungdom när de var ett gäng fattiga arbetarklasskillar från Birmingham utan några egentliga möjligheter.

Visst, Ozzy har inte samma desperation i rösten idag som när han var 22 och Rubins produktion låter lite för digitalt och rent. Brad Wilk, från Rage against the machine, som ersätter Bill Ward gör förvisso ett gott jobb bakom kaggarna men får inte till riktigt samma sköna sväng som sin föregångare.  Men när Geezer Butler och Tony Iommi riffar i högform – och dessutom tillsammans med Ozzy har skrivit ett gäng riktigt bra låtar – glömmer jag det lätt.

13 är ett värdigt återföreningsalbum för en av världens mest stilbildande grupper. Ett album som ställer sig på plats bredvid de klassiska 70-talsplattorna i skivhyllan utan att skämmas för sig.

Betyg: 4

* * *

Medan jag skriver detta inlägg dyker det upp ett pressmeddelande i inboxen: Alicia Keys är klar för Way out west. Till det vill jag bara skrika ett rungande: JAAAAAAAAAAAAA!

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv