Glasvegas @ Folkets Park

Glasvegas1

Foto: Ralph Bretzer

Glasvegas kickar loss på Folkets Park med Flowers and football tops och jag förflyttas tillbaka till 2008 igen. Året när bandet var på allas läppar och deras texter om socialarbetare, ensamstående mammor och fotbollsvåld, storslagna melodier och James Allans ännu storslagnare sång på en skotsk dialekt som fick lyssnare världen över att greppa efter texthäftet för att förstå vad det var han egentligen sjöng.

Glasvegas8Sedan dess har bandets status dalat något. När uppföljaren skulle spelas in bytte bandet Glasgows skitigaste bakgator mot beachen i Santa Monica och storproducenten Flood kallades in. Resultatet saknade en del av den forna glöden och framförallt de riktigt starka låtarna.

Med två skivor i bagaget, den ena snudd på lysande och den andra inte fullt lika briljant, faller spelningen isär i två delar. När de kör redan smått klassiska spår som Geraldine, Go Square Go och Daddy’s gone, är det riktigt bra. Då skimrar det om bandet på ett sätt som får den gigantiska diskokulan i scentaket att blekna medan låtarna från 2011 års Euphoric Heartbreak blir till transportsträckor.

Glädjande är dock att senaste singeln I’d rather be dead (than be with you) låter fantastiskt även live. Det bådar gott inför kommande plattan som släpps i höst. Charmigt också att göra Vem kan segla förutan vind på svenska – och det med bara marginellt mer obegriplig sång än när Allan sjunger på engelska… Får man förmoda att svenska trummisen Jonna Löfgren har ett finger med i där?

Glasvegas9-001

* * *

Förbandet Side Effects är tydligen under Soundtrack of our Lives-sångaren Ebbot Lundbergs vingars beskydd. Det är inte svårt att förstå varför han gillar dem. De unga grabbarna i bandet rör sig i samma psykedeliska 60-tals-miljö som Soundtrack tog sitt avstamp i. Vad gäller spelet och låtarna har de också mycket som talar för dem. Synd bara att körsången blir till en black om foten för bandet. Så fort någon annan än gitarristen greppar mikrofonen skär det sig lite väl mycket.

DSC_0051

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv