Siesta in memoriam

collage

Foto: Ralph Bretzer

Den där djupa sucken som lämnade kroppen… Det har varit många av dem det senaste dygnet. Siestafestivalen är inställd. Det är INTE kul. För min del skulle det blivit fjärde året jag bevakade festivalen som under en fantastisk helg varje år tog över Hässleholm. Jag minns tidiga spelningar med Anna von Hausswolff och First Aid Kit. De sistnämnda spelade inför några dussin på den fina lilla scenen i slänten på ”baksidan” av festivalområdet. Två år senare såg jag dem förtrolla 20 000 på Way out west.

Jag minns Pelle Ossler, Thåström, Small flowers crack concrete, Håkan Hellström, Labyrint, Muhammed Ali, Dundertåget och Babian. Jag minns Syster Sol som trotsade regnet och spred solsken från stora scenen i det vidriga festivalvädret förra sommaren. När jag tänker tillbaka på de besök jag gjort på Siesta är det just små och stora svenska akter jag minns. Jag förstod aldrig riktigt hur de tänkte med de internationella banden. Jag kan inte komma ifrån känslan att de kostade mer än vad de smakade. För visst var Death cab for cutie rätt bra förra sommaren och visst kom det mycket folk för att se dem men hur mycket folk drog de egentligen till festivalen som inte hade åkt dit annars?

Visst är det ruttna vädret förra sommaren – fyra grader i slutet av maj! – en kraftigt bidragande orsak till att biljetterna inte sålt så bra i år. Men jag kan inte hjälpa, när jag tittar på listan över akter, att reagera på att det är väldigt många återbesök bland de större namnen. Hellström, Dada Life och Looptroop har till exempel alla spelat där i närtid. Och bland de utländska saknade jag, med möjligt undantag för Nas, det där riktigt dragande namnet. Samtidigt frågar jag mig om inte Nas egentligen har en äldre publik än de företrädesvis unga Siestabesökarna.

Kanske är det så att Siestafestivalen blev för stor för sitt eget bästa. När besökarantalet ökade fick man möta upp med dyra utländska akter. Så länge det gick bra var allt frid och fröjd men när det kom en, förvisso rejäl, tuva i vägen välte hela lasset. Jag har svårt att tro att det blir några fler Siestafestivaler inom överskådlig tid.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv