Orgeln har tystnat

En av webbens mer bisarra sidor är alla celebrity death hoaxes; felaktiga nyheter om kändisars frånfälle. Nyheten om Doors-keyboardisten Ray Manzreks död dementerades snabbt – vilket nu i sig visat sig vara en bluff. Rolling Stone publicerade för en liten stund sedan en dödsruna där Doors gitarrist Robbie Krieger är citerad så man måste väl dessvärre ta den på allvar. Cancern tog hans liv vid 74 års ålder.

När man snackar
om The Doors hamnar lätt allt fokus på Jim Morrison, bandets lika mytomspunne som karaktäristiske frontman och visst var han en duktig sångare och fokuspunkt i bandet. Men för gruppens sound spelade Kriegers gitarr, John Densmores trummor och, kanske framförallt Ray Manzareks orgel – som i brist på bas även fyllde denna roll, minst lika stor roll.

Lyssna bara på Riders on the storm i klippet ovan.  Lyssna på hur de bygger upp varandra, ger varandra plats att skina och sedan, när deras stund kommit, stiger fram och tar plats utan att bli för flashiga. Det är inte bara en bra låt; det är ett mästerligt framförande där de utnyttjar dynamiken fullt ut.

Efter Morrisons död släppte övriga medlemmar i bandet ett par plattor till under bandnamnet innan de kastade in handduken. Någonstans där skulle Manzarek säkert kunnat lägga sig på sofflocket och levt på pengarna som Doors-skivorna fortsatte dra in – inte minst efter den revival bandets musik fick i samband med Oliver Stones film om dem. Manzarek fortsatte dock. Han skrev romaner och poesi; producerade skivor med Echo & the Bunnymen och spelade keyboards med Iggy Pop. Inte minst rattade han Los Angeles-bandet X:s fantastiska debutplatta med samma namn som staden de bildades i.

Efter Jon Lords död förra året och Manzareks nu har två av rockhistoriens bästa, och mest stilbildande, organister tystnat.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv