Fröken B-sidor & Silvana Imam

collageFoto: Patrik Vincent/Pressbild

Idag släpper Fröken B, den rappande halvan av hiphop/soul-duon Silversystrar, EP:n Fröken B-sidor. EP:n har föregåtts av fina singelspåret Det blåser kallt, där även Silversyster Meldeah dyker upp.

Deras röster kontrasterar alltid fantastiskt fint mot varandra, samtidigt som de lyfter varandra. Det blåser kallt, med sin varma melankoli är inget undantag. Precis som Meldeah på sin EP från förra sommaren står Fröken dock alldeles utmärkt på egna ben. Tekniken är snudd på briljant – och det utan att hon behöver visa upp sina patenterade kulspruteuppväxlingar där stavelserna flyger i ett rasande tempo.

Beatsen på Fröken B-sidors fyra spår (plus instrumentalversioner), som är signerade Johnik och Tim K, är mer tillbakalutade men ändå drivande. Jag är väldigt svag för den småystert sprittande basen som lättar upp den annars mörkt murriga produktionen på Tio år på mikrofonen och de sköna 70-talssoul-vibbarna på Mitt driv.

Framförallt har jag svårt att motstå den värme och den ordglädje som genomsyrar skivan trots det melankoliska anslaget.

Fröken B-sidor finns som vinyl-skiva, på Spotify och som gratis digital nedladdning på frokenb.se.

Betyg: 4

* * *

silvana-imam-rekviem-SSilvana Imam, tidigare känd som Silvana Solo, är inte på långa när en lika erfaren rappare som Fröken B. I måndags släpptes hennes debutplatta med den illavarslande titeln Rekviem (Playground). Hennes flow är kanske inte det allra vassaste. Men här finns annat som är så mycket mer imponerande.

Imam lägger egentligen ut texten mer som en estradpoet än som en rappare. Ordvändningarna är originella och fängslande. Fängslande är också musiken, som hämtar inspiration från de mest skilda håll; från modern electronica till uråldrig kyrkomusik. Trots att orden naturligtvis tar mycket plats vågar hon vila i musiken, vågar lita på att den är tillräckligt intressant att bära sig själv – vilket den är.

Betyg: 4

* * *

 För övrigt anser jag att det är skit att Siestafestivalen är inställd.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv