Ut ur och in i fokus

Iceage 3

Foto: Ralph Bretzer

Lördagskvällen var en kontrasternas afton för undertecknad. Det inleddes med lite redigt Malmömangel med hardcore-bandet Hårda Tider och avslutades med lite Köpenhamns-dito när Iceage äntrade Babels scen. Däremellan This is Heads hypnotiska krautgrooves och Agnes Obels undersköna och ack så spröda sånger.

Iceage. Alltså. Om Iggy Pop och The Fall-sångaren Mark E Smith hade haft en son tillsammans och den sonen blivit dansk punkbandssångare så hade han låtit precis som Elias Bender Rønnenfelt i Iceage. Han går all in med punkrocktruligheten och inleder med att köra bort fotograferna från första första raden framför scenen.

Jag är inte säker på att jag egentligen tycker att de är bra men på något sätt gillar jag det ändå. Rønnenfelt kan vara den mest oartikulerade sångare jag någonsing hört. Han får den unge Joe Strummer (som i början av sin karriär hade tandhälsoskäl till sitt sluddrande) att verka tydlig. Inledningsvis är det dessutom väldigt ofukuserat när bandmedlemmarna envisas med att göra oljud på sina instrument mellan låtarna vilket gör det svårt att uttyda var en börjar och en annan slutar. Men så hänger Rønnenfelt av sig gitarren efter några låtar och då tar det sig avsevärt. Han får större frihet att leva ut på scenen samtidigt som fokuset blir skarpare.

Jag gillar det kaotiska, kompromisslösa och konfrontativa i bandets musik. Men samtidigt hade de mått bra av lite mer struktur.

Iceage 1

Iceage 5¨¨¨¨

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv