Sinnesvidgande This is head

This is head 2

Foto: Ralph Bretzer

Efter att ha inlett lördagens aktiviteter med en rejäl skallrensning på Babel med Malmöhardcore-bandet Hårda Tider beger jag mig till Debaser för att se ett annat Malmöband som gör saker med ens skalle – de hajpade This is head. Och i det här fallet ska man verkligen tro på hajpen. Det finns goda skäl att folk faller som käglor för dem.

Det finns skäl, men inte är det att de skulle vara särskilt publikfriande. 90 procent av ljuset på scen kommer bakifrån och stundtals är det svårt att urskilja bandmedlemmarnas anletsdrag, något som känns uttänkt. Deras skivomslag och promobilder är inte heller särskilt avslöjande vad gäller människorna bakom musiken. Sången är djupt inbäddad i det instrumentala, som vilket annat instrument som helst och mellansnacken sparsmakade.

De känns helt enkelt inte som världens mest utåtriktade band. Nej, deras storhet står någon annanstans att finna.

Har ni sett filmen Himmel över Berlin? (Om inte – gör det.) I den finns en scen när Bruno Ganz ängel går omkring på en rockklubb där de då fortfarande tämligen obskyra Nick Cave & the Bad Seeds spelar medan publiken står stilla med avstånd mellan varandra, liksom förlorade i sina egna tankar. Hade Wim Wenders gjort den filmen idag hade This is head varit ett perfekt band för den scenen.

Visst går det att dansa till deras krautiga beats och det gör också några  där framme men för mig ligger deras storhet i det hypnotiska och sinnesvidgande draget. Plus att de skriver förbaskat minnesvärda låtar. Själv står jag och vaggar i min egen värld, liksom människorna i den där filmscenen.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv