Teatralt och personligt med Skilla


Skilla 3

Foto: Ralph Bretzer

Det var inte Skilla riktigt som vi är vana att höra dem som uppträde på Far i hatten på fredagskvällen. Elpiano och elgitarr var utbytta mot akustiska diton och trumsetet mot en rytmlåda (heter det så?). Alla utom sångerskan Nina Christensen satt ned på scen.

Ett sådant upplägg blir lätt lite sceniskt stelt vilket ställer stora krav på vokalisten – även i vanliga fall den naturliga fokuspunkten – att leverera även visuellt. Nu är dock Christensen en närmast magnetisk scenpersonlighet som uttrycker sig med hela kroppen och liksom gestaltar sången utan att det för den sakens skull känns framtvingat eller pretentiöst. Att hon dessutom är en underbart personlig sångerska gör inte saken sämre. Jag älskar hur hon liksom slänger upp rösten på de högre tonerna.

Den (nästan) akustiska inramningen (Vanja Gottlow behåller sin elbas) framhäver det även i elektrisk form tydliga teatrala draget i bandets musik, ett drag jag för övrigt är mycket förtjust i.  Med bandet i en halvcirkel runt den stående Christensen och med publiken sittande i en motsvarande halvcirkel bildas dessutom en scen i scenen. I kombination med Christensens utspel och vita gammaldags långklänning (och stundtals violin) ger nästan känslan att befinna sig på en litterär salong någonstans när förra seklet var ungt och det, tycker jag är en väldigt angenäm känsla.

DSC_0284

Skilla 2 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.