Mr Penumbra’s 24-hour bookstore

Jag är väldigt förtjust i böcker om böcker. Alltså inte i första hand faktaböcker om litteraturvetenskap, bibliografi eller bokbinderi – även om jag inte har något emot sådana. Jag menar romaner där böckerna själva spelar en stor roll. Dessutom är jag larvigt förtjust i små skumma antikvariat.

livre-mr-penumbra-s-24-hour-bookstore-2170-0Därför var det med förtjusning jag nappade på chefens boktips om en skrift med den för mig lockande titeln Mr Penumbra’s 24-hour bookstore av författaren Robert Sloan som kom ut på engelska förra året. Jag blev inte besviken. När jag väl fastnat i den var det en sådan där bok som gör att man är vaken halva natten och läser i stället för att, som man borde, gå och lägga sig,

Boken utspelar sig på ytan huvudsakligen i San Francisco men i verkligheten är spelplatsen i brytningspunkten mellan gammal och ny kunskap; mellan internet och handinbundna manuskript; mellan Google och hemliga sällskap. Lägg därtill en konspiration lika gammal som boktryckarkonsten själv. Se det som en uppdaterad version Stuart Copelands Microslavar korsad med Umberto Ecos bibliofila romaner som Focaults pendel och I rosens namn.

Till skillnad från Microslavar så hajar man dock inte grejen och tröttnar efter en tredjedel. Mr Penumbra håller intresset vid liv hela vägen ut. Dessutom håller den mig konstant googlande, vilket är passande med tanke på bokens handling. Vilka personer, företeelser och organisationer finns eller har funnits i verkligheten? Har till exempel boktryckarna Aldus Manutius och Griffo Gerritszoon existerat? I det första fallet ja, i det andra nej. Det var Manutius som uppfann det moderna bruket av mitt absoluta favoritskiljetecken; semikolonet. Däremot var Griffo efternamn på en venetsiansk renässans-typsnittsmakare och samarbetspartner till Manutius.

Är det då en slump att Gerritszoon, som spelar en central roll i boken, delar efternamn med den kände munken Erasmus eller att namnet på lagret för museiföremål i Nevadaöknen är en akronym för cult? Är författaren förtjust i den tyska skådespelerskan Franka Potente (från Spring Lola och The Bourne Identity/Supremacy) eller är det bara jag som läser in det för mycket i att huvudpersonens flickvän har det snarlika namnet Kat Potente? Inte heller titelkaraktärens namn, eller för den delen protagonistens efternamn, verkar vara någon slump. Frågorna är många och Sloan lämnar klokt nog svaren öppna åt läsaren att grubbla över.

Se där: ett boktips fört vidare.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.