Recordstore Day

Cookies 1Cookies n Beans. Foto: Ralph Bretzer

Årets största högtid? Ja, kanske, i alla fall för oss som tar vårt skivsamlande på allvar även i dessa Spotify-tider. Jag är så pass gammal att jag inte tycker att det är riktigt på riktigt om jag inte har en fysisk skiva att hålla i handen och ställa i hyllan.

Skånskans utsände klämde in en fråga till Håkan Hellström när han signerade skivor tidigare idag: Vad har skivaffärer betytt för dig.
– Det är en alldeles för stor fråga den hinner jag inte svara på nu, sa han medan kön ringlade sig lång genom butikens två plan och ut på gatan.

Det är en stor fråga. Själv vet jag inte heller riktigt vad jag skulle svara på den men att det är mycket, väldigt mycket, är självklart. Under varje utlandsresa – inte minst de till London i tonåren – var skivbutikerna det första jag tittade efter. Framförallt små entusiastbutiker som drivs av människor som brinner för den musik de säljer har varit med och format mig och min musiksmak; hjälpt mig att upptäcka musik vid sidan av allfartsvägen. Men hur och i vilken utsträckning. Nej, det tål att funderas på länge.

Cookies 3-001

Frida Öhrn.

Själv jobbar jag idag, på denna Recordstore Day, men hann i alla fall iväg till Folkårock för att kolla på Cookies n Beans minispelning. Jag är rätt förtjust i formatet med korta opretentiösa spelningar i butiker. Att det är gratis gör ju inte saken sämre. Lika förtjust är jag inte i Cookies n Beans Fredrik Kempe-samarbeten – med Melodifestivalsbidraget Burning flags i spetsen – som jag tycker vattnar ur den country de annars gör så himla bra, inte minst på förra årets fina album Go tell the world. Men i det här formatet med bara rösterna, två gitarrer och Frida Öhrns marackas och tamburin växer även de. Dessutom får man ju ge dem att Sunday walk of shame är en alldeles fantastisk countrylåttitel…

Den stora behållningen är dock hur Charlotte Centervall, Linda Ström och Frida Öhrns röster – som är väldigt bra var och en för sig – smälter samman och tillsammans blir något större än de enskilda delarna.

Cookies 2Charlotte Centervall.

Cookies 6

John Holm

 John Holm signerar sitt debutalbum ”Sordin” från 1972.

Jag insåg när jag kom till Folk å Rock att jag missat att Irya’s Playground spelat tidigare på dagen. Det suger ju. Senaste plattan, deras andra, är riktigt bra. Här följer en recension av den som var publicerad i onsdagens Skånskan.

* * *

Ur en intrikat – och emellanåt överkomplicerat arrangerad – musikalisk väv sträcker sig en röst som liksom inte släpper taget. Bräcklig och stark på samma gång. Drömsk men ändå närvarande. Både den och sättet att arrangera får mig att tänka på de engelskspråkiga spåren på Lalehs första platta.

Album-omslagBakom bandnamnet Irya’s Playground döljer sig sångerskan Irya Gmeyner – en av grundarna till Cirkus Cirkör och tillika förgrundsgestalt i bandet Urga – och branchprofilen Pange Öberg som en gång i tiden var med och startade Mejeriet i Lund. Tillsammans med ett rutinerat gäng musiker, däribland Martin Hederos, Sebastian Öberg och Nille Perned för att nämna några av de mer namnkunniga, har de i The pain of letting go (Byker wall/Universal) skapat ett fascinerande popalbum som på gott och ont är betydligt mer sammanhållet än deras fem år gamla debut.

På gott för att skivan är en enhet och på ont för att låtarna emellanåt har en tendens att flyta ihop och bli lite ljudmässigt lika. Men då har de å andra sidan Gmeyners röst att falla tillbaka på.

Betyg: 4

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.