Jason Molina död

Så är ännu en hjälte borta. Vid 39 års ålder har Jason Molina, mannen bakom Songs: Ohia och Magnolia Electric Co, gått ur tiden. Molina blev 39 år gammal. Enligt nättidningen Chunklet är det Molinas långvariga alkoholmissbruk som till slut tog ut sin rätt.

Själv upptäckte jag Molinas musik under tidigt 00-tal. På den tiden kallade han sitt projekt Songs: Ohia och jag skulle recensera det smått fantastiska albumet ”Didn’t it rain”. Han var då ett respekterat namn inom americana-musiken, fullt i nivå med till exempel Wilco, och skivan gjorde mig inte besviken med sin varmt sorgsna americana.

Profilen höjdes ytterligare när han bildade bandet Magnolia Electric Co. Jag minns deras spelning 2005 på Accelerator-festivalen i Göteborg (de spelade även i Malmö samma sommar). Det var en musikaliskt lysande men tyvärr också lite profillös spelning. Plattan var däremot riktigt bra.

Sedan dess har bandet – och Molina själv – försvunnit lite ur fokus. Sista skivan med nytt studiomaterial kom 2009.

”What many of us were slow to find out is that Molina had a pretty significant drinking problem. This disease, which snuffed out his life, controlled Jason for most of the last decade” skriver Chunklet.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.