Oerhört stiligt band!

Skärmdumpar1

Ur Honey I’m home-sessions-videon till Wildewoman.

För några dagar sedan delade min kollega Matilda ett musikklipp på Facebook. Det var låten Wildewoman med New York-kvintetten Lucius – ett för mig helt okänt namn. Nu är jag hooked. Seriöst.

Deras hittills enda och självbetitlade ep har gått på repeat de senaste dygnen. Trots att den bara är fyra spår lång lyckas den ändå visa upp både bredd och en lika snygg som smart lek med influenser; från Go home som leker med countryns låtskrivande men inte dess uttryck till Turn it around med sina Lykke Li-vibbar. Här hörs ekon av såväl gamla vaggvisor som välskreddad 60-talspop och alt.folk. Fast modernt. Tydligen har New York Times beskrivit dem som det nya Feist och sämre vitsord kan man ju få. Och det är inte oförtjänt.

Jess Wolf och Holly Laessigs sammanflätade röster är naturligtvis i centrum men står inte ensamma för bandets tjusning. Killarna backar upp med smakfullt diskreta stämmor, avskalad percussion och gitarrer som är både skeva och småskitiga men ändå nedtonade. Framför allt gillar jag att det du ser är det du får. Det är inte en massa studiotricks och pålägg utan vi snackar om musiker som spelar tillsammans med de instrument som står till buds.

Sedan är det ju inte fel att det är ett oerhört stiligt band. Titta bara på klippet här. Från tjejernas retrosnygga spegelvända – notera örhängena och hårrosetter – outfits till killarna i sina vita skjortor med hängslen visar det upp fin stilsäkerhet. Låt vara att det vilar en viss (okej då, ganska mycket) hipstervarning över bandet. Men så kommer de å andra sidan från New York. Staden som uppfann hipstern. Eller åtminstone staden som hipstern uppfanns för.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.