Stjäl det du behöver

Varje gång jag hör titelspåret på, tillika första singeln från, Maria Erikssons Stjäl det du behöver blir jag bara mer förtjust i den. En elegant komposition med bra text och i ett utsökt arrangemang. Man kan bli knäsvag för mindre.

The Concretes ligger på is men under tiden har vi kunnat trösta oss med exsångerskan Victoria Bergsmans Taken by Trees. Nu gör gitarristen Maria Erikssons dessutom sin första soloskiva på svenska. Och det gör hon med pop av ädlaste märke.

Här finns en känslighet i uttrycket som dock aldrig blir vek eller ber om ursäkt för sig. Hon har ett starkt personligt avtryck både som låtskrivare, sångerska och gitarrist som får henne att stå ut i musikfloden. I sina bästa stunder är det faktiskt snudd på magiskt.

Betyg: 4

Fotnot: Förutom fyra album med The Concretes har Maria Eriksson släppt två skivor med gruppen Heikki som hon har tillsammans med Jari Happalainen och en engelskspåkig soloskiva under namnet Santa Maria.

* * *

DANREEDKommer ni ihåg Dan Reed Network?  Det fanns en tid när Dan Reed var superhet och Tiger in a dress ägde världen. Sedan rakade han av sig håret och gjorde ett oinspirerat förbandsgig tinför en ointresserad publik som bara väntade på Rolling Stones. Det var på Eriksberg 1990 och redan då kändes det som att allt var över.

Idag har Reed rakat av även den funkrock som gjorde honom känd och han framstår mest som en andrarangens John Cougar Mellencamp med lite för mycket Bryan Adams i sig. Nya plattan, Signal fine, är inte direkt dålig men väldigt tråkig och otidsenlig.

Betyg: 2

* * *

Hur var det nu den gick, Tiger in a dress? Kollar på videon och slås av två saker: att tidens tand inte varit nådig med funkrocksoundet från det sena 80-talet och att det ändå är slående hur mycket mer levande det låter än den musik Reed gör idag.

Slås förresten av en sak till:
Om man skulle slå ihop Mötley Crüe och Red Hot Chilipeppers till ett band skulle det låta ungefär såhär.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.