Min nya idol…


Ibland måste man går över ån efter vatten. Medan Nashville producerat ännu en räcka blonda prefabricerade popcountry-starlets som med autotunad stämmor försöker förutse vad listorna förväntar sig så har the real deal fått mogna till sig på annat håll. Lindi Ortega må för tillfället residera i countryns huvudstad men det var på hemstaden Torontos scener hon utvecklade sina avsevärda talanger. 

T&C layoutHon är vad man för 20 år sedan, före Johnny Cashs comeback och alternativcountryns kommersiella genombrott skulle kallat “too country for country”. Kanske är det därför hon på hemmaplan, vid sidan av epitetet Torontos bäst bevarade hemlighet också dragit på sig smeknamnet ”Indie Lindi”.

Debutalbumet Little red boots (de röda cowboystövlarna är tillsammans med det korpsvarta håret något av hennes visuella signum) från 2011 visade upp en alldeles fantastisk röst, en skarp låtskrivartalang och, inte minst, en stilsäkerhet som för tankarna till intromontaget på tv-serien True Blood. Arrangermangen var retro men ändå med en underström av samtid. Kolla bara på den snygga (och inte så lite olycksbådande) videon till Black fly så förstår ni vad jag menar. Det och den skönt kaxiga attityden gjorde plattan minnesvärd.

colourphoto3Allt det bär hon med sig till nya Cigarettes & Truckstops (Last Gang Records/Border) men kombinerar det med en produktion som låter dyrare och, paradoxalt nog, mer uråldrig. Det kanske är skapat med digitalt studiotrixande, vad vet jag, men känslan är att hon klivit in i en uråldrig studio med stampat jordgolv, rullband, bandekon och fjäderreverb. Det är smattrande virveltrumma, ståbas och den amerikanska söderns hela känsla för dramatik.

Trots det är det inte musikarkeologi det handlar om. Dolly, Loretta och Tammy må finnas där i bakgrunden men här finns en tuffare attityd som definitivt är samtida. Tankarna går till min personliga favorit Amy La Vere och, i mer distanserade stunder som i låten “High”, till en lantlig Lana Del Rey utan hiphopinfluenser.

En sak är säker: jag har fått en ny idol. Och att Cigarettes & Truckstops får högsta betyg: 5 pantrar.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.