Skevt och stämningsfullt

Christine Owman

Christine Owman på Malmöfestivalen. Foto: Ralph Bretzer

Spelningen på Malmöfestivalen i somras var ett haveri. Fel scen, fel tid på dygnet, knappt någon publik och strömmen som gick halvvägs in i konserten för att aldrig komma tillbaka. Christine Owmans skivor visar dock att hon är värd något mycket bättre. Så börjar också meritförteckningen se riktigt imponerande ut: där trängs teatermusik för uppsättningar i såväl New York som här hemma med förbandsspelningar till självaste Robert Plant.

På skiva imponerar inte minst hennes skönr skeva och stämningsfyllda arrangemang som i sina bästa stunder för tankarna till Tom Waits sätt att labororera med udda ljud och instrumenteringar. Den riktiga höjdpunkten på “Little beast”, hennes trejde album, kommer tidigt. Redan som andra låt vaggar “One of the folks” fram, ett av två spår där gamle Screeming Trees-hjälten Mark Lannegans mörka stämma gör Owman sällskap. Det långsamma men skoningslösa groovet i kombination med en stämning så tung att den går att ta på skickar tankarna till en ultrarapid-version av en arbetssång för kedjefångar när förra seklet var ung.

Skivan är som bäst i sina mest rytmiska stunder. Ibland har hon annars en tendens att flyta iväg och bli för svävande. Jag kan också tycka att det hade gjort skivan gott med en större variation i tempo. Men det råder ingen tvekan om att hon bjuder på spännande lyssning.

Betyg: 3

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.