Sista kvällen med tanten…

Foto: Ralph Bretzer

Jag var för ung när den första svenska punkvågen härjade, något som jag förbannat många gånger. Därför var det med stor förväntan jag gick på Tant Struls spelning på Malmöfestivalen i somras. Inte för att de egentligen är punk i annan mening än till attityden, men ändå. Jag blev inte besviken, tvärtom lämnade de mig med en törst efter mer.

I onsdags spelade de så på KB. Där var inte jag tyvärr. Jag hade gärna sett Stry och Stripparna som var förband men att se dem på torsdagskvällen i Göteborg istället, dit Stry inte hängde med, hade ju å andra sidan fördelen att jag fick se vad som sägs vara deras sista spelning någonsin.

De var också mycket sista kvällen med gänget-känsla över spelningen. Allt var liksom förhöjt jämfört med spelningen jag såg i somras. Det som var bra då blev ännu bättre, större, varmare. Jag undrar om de lät så här bra då det begav sig?

På morgonen efter spelningen lade Tant Strul ut följande på sin facebook-sida: ”Sista spelningen. Sorgligt men vackert och sant. Hon ska inte slitas ut. Vi fortsätter alla med härliga grejer, men Tant Strul och de låtar hon gjorde är vår jord. Vårt ursprung att växa ifrån. Inte bara vårt utan alla de människors som säger att det betytt något. Vi har det ihop. Det är vårt o ert för alltid ska det leva. Love you!!”

Själv känner jag mig tacksam för att jag fick chansen att se dem en allra sista gång och att de avslutade på värdigast tänkbara sätt: med en sjuhelvetes bra spelning.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv