Med pistolen fortfarande rykande

Amanda Jenssen på scen på lördagen. Foto: Ralph Bretzer

Det är svårt att inte gilla Amanda Jenssen. Hon har stil. Den går igenom konsekvent i hennes uppenbarelse på scen, i hennes videos, i valet av teman, i tilltalet och hennes lite rökiga röst. Känslan är lite av att den där femme fatalen på kioskdeckaromslaget från 50-talet klivet ut från sidan och in på scenen med pistolen fortfarande rykande i handen.

Kommer ni ihåg? En gång i tiden förlorade hon mot Marie Picasso i Idolfinalen. Det är bara fem år sedan men framstår redan allt mer som ett skämt. I veckan släppte hon sitt tredje album, Hymns for the haunted. Det vilar en spöklik stämning över skivan men det finns ingen anledning till oro; formkurvan håller i sig.

Andra plattan var bättre än den första och den här är hennes starkaste hittills. När voodoo-trummorna bultar bakom hennes knivskarpa sång i Volcano swing finns inga tvivel. Jenssen hugger tag i lyssnaren från första tonen och släpper sedan inte förrän skivan nått sitt slut.

Influenserna är många: exotistisk 60-talsschlager, brittisk soul eller rätt och slätt pop. Ändå blir det aldrig splittrat, för det har hon alldeles för mycket personlighet. Istället blir variationen en stor tillgång. Och trots de tillbakablickande referenserna i musiken känns den förvånansvärt samtida.

När jag på lördagseftermiddagen ser henne uppträda i skivbutiken Bengans i Göteborg bara kompad av en akustisk gitarr blir jag inte mindre imponerad. En låt som Dry my soul lutar sig på skivan tungt mot sina drivande trummor. Här lyckas hon utan dem, men med sin röst, få fram samma driv. Det är bara att buga sig.

Betyg: 4

Ett skepp på huvudet? Ja, varför inte?

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv