Synth för hårdrockare

Foto: Scanpix och Ralph Bretzer

I slutet av 80-talet bestod mitt musiklyssnande till stor del av punk, hårdrock, goth och alternativrock uppblandat med lite rotrock. I den stora striden mellan synthare och hårdrockare stod jag på den sistnämnda sidan. Jag kommer från Falkenberg som åtminstone på den tiden var en hårdrocksstad och vilka man umgicks med var ju på intet sätt oviktigt för på vilken sida av linjen man hamnade.

Men där i brottet mellan 80- och 90-tal var saker och ting i rörelse. Grungen började komma och ritade om kartan. Nine Inch Nails debutalbum reste frågor om hur mycket gitarrer synth kan innehålla och hur mycket synthar det kan vara i rockmusik. EBM-banden som Front 242 och Nitzer Ebb var så hårda att till och med hårdrockare lystrade.

Jag minns det som ett vattendelarögonblick när jag 1992 såg Die Krupps på Hultsfred och det halvvägs in i spelningen kom in en långhårig gitarrist på scenen och de började köra låtar från sin då splitternya ep med Metallica-covers. Den hårda uppdelningen var plötsligt inte relevant längre.

Här kommer några av mina synthfavoriter från perioden. Plus Nine Inch Nails som väl inte riktigt kan sägas vara synth men som ändå känns relevant i sammanhanget.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv