Miss Li vs. Pugh

 Pugh Rogefeldt på Sweden Rock 2010. Foto: Ralph Bretzer

Jag brukar inte titta på Så mycket bättre men eftersom jag är en stor beundrare av Pugh Rogefeldt kollade jag i efterhand på gårdagens säsongspremiär. Och även om låtvalen var slående förutsägbara – det var väl egentligen bara Uggla som gick lite bortanför de mest självklara hitsen – var det ändå en rätt strålande uppvisning i personliga tolkningar. Både Olle Ljungström och Darin var klockrena (den sistnämnda inte minst i duett med Pugh själv på slutet). Dessutom visade sig Pugh vara en riktig mysfarbror.

Vem som var bäst var det dock aldrig något snack om. Här kommer natten är en av de allra bästa rocklåtar som skrivits på svenska språket. Pugh Rogefeldt berättade själv i programmet att han över huvud taget inte minns hur låten kom till honom, att den skrevs på ren inspiration. Kanske är det det som ger den dess magiska skimmer. Att den inte är ”tänkt” utan ”känd”.

När sedan Miss Li gör den med sådan dynamik, sådan känsla och sådan utlevelse som hon gjorde kan jag bara sitta med munnen fånigt halvöppen i storögd förundran. Hon går från en viskning till fullt Janis Joplin-ställ. Fan vad bra. Och att hon bara går upp på scen och kör DEN låten på DET viset utan att ha jobbat upp till det med ett par lättare låtar tidigare, det är kaxigt!

Nästa vecka är det en annan favorit som står i fokus, Olle Ljungström. Det får väl bli att se programmet då också.

Originalet hör ni här.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv