Nytt från Labyrint och Serengeti

Den svenska reggae- och dancehallscenen lever i högönsklig välmåga. Idag släpper både Labyrint ny EP och Serengeti en låt från kommande albumet.

Broder med Labyrint får mig att höja på ögonbrynen med en gång. Inledande spåret L-A-B-Y-R-I-N-T är förvisso blytung men saknar det där lätta baktaktsgunget som brukar bära fram dem. Det är lite segt och det tar ett tag men sedan sjunker den in. Jag kan tycka att det är ett lite konstigt valt öppningsspår men fina grejer är det hur som helst. Vad som sedan följer är mer i linje med vad jag väntar mig från Gottsundas finest och ortens favoriter: en skön blandning av hiphop, reggae och dancehall med lika delar uppkäftighet, budskap och humor. Det är också påfallande varierat för att vara en femspårs-EP.

En av de saker jag tycker väldigt mycket om med svensk baktakt är känslan av en scen som håller samman och backar upp varandra. Labyrints ep avslutas med sitt huvudnummer; Broder del två – som namnet antyder en fortsättning på Broder från förra årets fullängdare.  Här passerar kända och okända ansikten och röster från den svenska scenen revy. Syster Sol, Dani M, Chords, General Knas och Kapten Röd. Listan är bra mycket längre.

När jag i början av förra sommaren var på Kapten Röds releasefestival för senaste plattan var hans spelning också en enda lång kavalkad av gästartister. Bland dem fanns Mästerkatten och True från finfina dancehallgruppen Serengeti. Jag måste erkänna att jag då aldrig hört talas om dem och när jag kom hem från spelningen kollade jag upp dem på Youtube. Det första jag såg var videon till Walk with an empress och jag föll som en sten med en gång. Albumet Standing still från året innan införskaffades och gick het i stereon.

Years gone by, första låt ut från kommande albumet, är inte lika omedelbar. Baktakten är nedtonad och snarare rör det sig om en lågmäld r’n’b-ballad än deras ”vanliga” sound. Ett modigt drag, att släppa den som första låt men det är en fin låt som dock behöver några lyssningar för att riktigt sjunka in. Men det är den värd.

Dessutom är det alltid kul att se sina egna kvarter dyka upp i videos. Och det gör de i båda fallen här.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv