Det ska vara på svenska i år…

Av de tio bäst säljande albumen i Sverige just nu är sju sjungna på svenska. Samtidigt växlar några av landets mest kända sångerskor, som tidigare huvudsakligen sjungit på engelska, över till modersmålet. För en månad sedan släppte Linda Sundblad en ep på svenska och de senaste veckorna har både Sarah Dawn Finer och September släppt svenskspråkiga album som skapat rubriker. Själv tycker jag att det i de båda sistnämnda fallen gjort dem gott, inte minst som de förutom språkbytet även hittat hem musikaliskt. Och att den språkliga barriären faller ger en annan direkthet, oavsett hur väl både artist och lyssnare behärskar engelska.

Som discodiva var September alltid bättre än sin genre; där fanns en antydan av något som lovade mer.
Festen tog slut, discokulan slutade snurra, September gick vidare ut i natten. Kvar på dansgolvet står Petra Marklund och begrundar “Zombies på Stureplan” och sitt “jävla framgångsrika liv/en dålig film en parodi/där ingen känner någonting”.
I en annan genre och i samarbete med Jocke Berg från Kent känns det som att hon infrias det där löftet. Visst, produktionen känns emellanåt lite tungfotad – lite väl mycket som Eva Dahlgrens 80-tal – men det skyler inte det faktum att Petra Marklund på  Inferno har blommat ut i sin fulla potential som sångerska.

Betyg: 4

Sarah Dawn Finers Sanningen kommer om natten bjuder välskriven, välproducerad och välsjungen urban vuxensoul med blå undertoner. Att huvudkompositören heter Mauro Scocco kommer knappast som en överraskning efter att man hört några låtar.
Som bäst är skivan när Finer lämnar den Svensktoppen-tillvända tryggheten och skruvar upp funknivån i finfina “Stockholm om natten”, med oväntat gästspel från rapparen Näääk, och “Såna som jag”. Ömsinta “Lova mig ingenting” som Finer skrivit ihop med Magnus Tingsek är också en liten pärla.

Betyg: 3

Linda Sundblad, då? Nej, jag gillar henne inte på svenska heller. Lambrettas gamla genombrottshit Blow my fuses är fortfarande det bästa hon gjort.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv