Charmen disekerad

Charm kan vara farligt. Under den tilltalande ytan kan bråddjup döljas. På sin nya platta dissekerar Aimee Mann fenomenet utförligt. Hantverksskickligheten är, som alltid med Mann, uppenbar. Hon är en mycket god låtskrivare, arrangör och sångerska. Hon har såväl god smak som ett sympatiskt tonläge och en förmåga att formulera sig som imponerar.

Jag kan dock tröttna på att alla låtar går i något slags mellantempo och jag hade även gärna sett att hon växlade uttryck lite mer. Det reflekterande tilltalet och lätt countryfärgade arrangemangen blir – trots att jag i grund och botten gillar dem – i längden allt för enhanda när de inte blandas upp med annat. Hade hon petat in en upptempolåt här och något riktigt avskalat där hade det här mycket väl kunnat vara en riktig pärla.

Trots allt blir det en trea i betyg. För även om variationen är liten är kvaliteten allt för hög för att sätta ett lägre betyg.

* * *

Aimee Mann står för ett par av mina favorit-cameos i tv-serier. I Buffy the Vampire Slayer är det ofta ett band eller någon soloartist som dyker upp på scenen, bland dem Cibo Matto, Bif Naked och K’s Choice. Aimee Mann är dock den enda av de medverkande akterna som, vad jag kan minnas i alla fall, har någon replik. Efter att har framfört ”Pavlov’s bell” medan en strid pågår lämnar hon och bandet lokalen. Då får Mann avsnittets sista replik när hon säger till en av sina medmusiker:

– I hate playing vampire towns.

I hipsterkomediserien Portlandia – med Sleater-Kinney-medlemmen Carrie Brownstein som medskapare och huvudrollsinnehavare – dyker Aimee Mann också upp som en fiktionaliserad version av sig själv med väldigt roligt resultat. Frågan är dock om det är hon eller den andra sångerskan (eller tredje om man räknar Brownstein) som dyker upp i slutet av klippet som är roligast.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv