Årets bästa cover?

Jag gillar covers. I bästa fall ger de både ledtrådar till vad som format ett bands sound och musikaliska inriktning och nya infallsvinklar på låten i fråga. Nu är ju tyvärr världen full av trista originaltrogna covers som bjuder på varken eller.

På ZZ Tops nya – och oväntat bra – album, La futura. gör de en alldeles fantastisk version av den gamla dirty south-hiphopklassikern 25 lighters som väl knappast kan sägas ge ledtrådar till vad som format bandet men som definitivt visar på en, i alla fall för mig, oväntad musikalisk öppenhet.

Nej, Billy Gibbons och Dusty Hill har inte börjat rappa och gamle Def Jam-mannen Rick Rubin i producentstolen har inte lyckats övertyga Frank Beard att börja leka med skivspelarna. I stället har de tagit sig an DJ DMD, Lil Keke och Fat Pats gangsterepos som om det varit en av deras egna låtar. De omvandlar det sugande gangsterrap-beatet från till ett lika sugande och efterhängset bluesgroove och förser det med ett skönt skitigt gitarriff som inte inte hade skämts för sig på Tres hombres.

”The ghetto of the ‘50s meets the ghetto of the ‘90s” kallar sajten Music Radar det och träffar med den beskrivningen mitt i prick. Jag skulle redan nu vilja utnämna resultatet, som hos ZZ Top går under namnet I gotsta get paid, till årets cover.

Här berättar Billy Gibbons för Music Radar om bakgrunden till att ZZ Top valde att spela in 25 Lighters

* * *

Måste säga att jag blev väldigt glad närjag lyssnade igenom La Futura och upptäckte att det här bandet som jag tyckte så mycket en gång i tiden (läs: på 80-talet) men gett upp hoppet om för länge sedan faktiskt fått en nytändning.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.