Livstecken


Sedan Kim Gordon och Thurston Moore separerade är framtiden för ett av de senaste trettio årens mest inflytelserika rockband osäker. Men nu kommer i alla fall ett livstecken från Sonic Youth.

Det handlar knappast om något pinfärskt material, för att uttrycka det milt men väl ett livealbum från perioden innan de kom att bli den amerikanska alternativrockens kanske främsta flaggskepp med albumtrojkan ”Daydream nation”, ”Goo” och ”Dirty”.

1985 hade precis släppt ”Bad moon rising” med örhänget ”Death Valley 69” som de gjorde med no wave-drottningen Lydia Lunch där de visade precis hur coolt disonanser kan låta. På scen i Chicago under sensommaren det året finns den med i låtlistan liksom ”Secret Girl” och ”Expressway to yr skull” från den kommande ”Evol”-plattan.

Det här är långt innan jag själv såg bandet för första gången och därför är jag väldigt sugen på att höra hur de lät på scen då.
Albumet ”Smart bar – Chicago 85” släpps i november.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.