Sommarens sista festival

image

Mobilfoto: Ralph Bretzer

Så var sommarens sista festival här. I ett molnigt och lite blåsigt Göteborg bjuder en lastbilstillverkare i samband släppet av en ny produktserie och i ett lite ovanligt marknadsföringsgrepp för vad som inte direkt är en konsumentprodukt på spelningar över halva stan. På scen står bland andra Timbuktu, Rebecca & Fiona och Teddybears. Jag missar tyvärr det mesta. Men jag har i alla fall fått slå den sista spiken i en gammal förbannelse.

För några år sedan skrev jag en krönika om hur jag alltid verkade missa ett antal artister och band på M. Det spelade liksom ingen roll hur ofta Motörhead, Moneybrother eller Marit Bergman spelade i min närhet, det var alltid när jag hade andra åtaganden. Sedan dess har jag sett Moneybrother ett par gånger och Motörhead fick jag till slut se på Sweden Rock. Marit Bergman fortsatte dock undfly mig, och försvann till slut helt och hållet från de svenska scenerna – tills nu i sommar

Och så idag, på denna lastbilsfestival, jag då äntligen fått se henne. Det var ett kort set med Marit ensam bakom miniflygeln men väl tillräckligt för att jag ska minnas precis hur mycket hon saknats i svenskt musikliv.
Tonen är varm och känns väldigt äkta och i de avskalade framförandena framgår det med all önskvärd tydlighet både vilken god låtskriverska och duktig sångerska hon är.

När hon avslutar med This is the year från solodebuten är det så att det fuktas lite i ögonvrån och jag ångrar att jag snålade och bara satte en fyra i betyg när plattan kom.

Innan hon går av säger hon ”vi ses om ett år ungefär”. Vågar man hoppas att det betyder att en ny platta är på gång till våren?

Senaste nytt omPop
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.