Linnea Henriksson och Silversystrar

Mobilfoto: Ralph Bretzer

Två och ett halvt dygn utan livemusik. Abstinensen började bli svår. Den göteborgska motsvarigheten till Malmöfestivalen började redan igår och dessutom skulle två favoriter uppträda i samband med invigningen av det ännu namnlösa ungdomskulturhuset vid Järntorget: Linnea Henriksson och Silversystrar.

Linnea kliver på redan klockan åtta så jag kastar mig på första möjliga tåg i Malmö. Jag kliver ut på Göteborgs Central 20:15 och sedan en snabb spårvagnsfärd och jag hinner fånga de sista tre låtarna. Nåja, jag får ju se henne i längre format på fredag i Malmö…

Hon uppträder utanför själva huset – bandet är ännu inte klippt – på terassen och mellan henne och publiken nedanför finns en barriär i form av ett räcke men med sin charm och självklara sätt att beträda en scen gör hon sitt bästa för att brygga över den distans det automatiskt medför.

I Göteborg var inte hennes ordinarie band med – istället ackompanjerades hon av keyboard och stråkkvartettet Vindla. Det är slående hur väl låtarna från första platta i eget namn fungerar i denna tappning. Nog om detta. Om Linnea Henrikssons spelning på Malmöfestivalen kan ni läsa en timma eller två efter spelningen på Skånskans Malmöfestivalssajt.

* * *

Så blev det politikertal, bandklippning och konfettiregn innan det var dags att kliva inomhus för Silversystrars spelning – deras andra för dagen.

Silversystrar har hållit sig aktiva under sommaren med både spelningar och dubbelt EP-släpp. Dels är det sångerskan Meldeah som släppt en souldoftande platta som jag skrivit om tidigare. Dessutom kom systrarnas Tisdagsvägen 5B (finns att ladda ned gratis här).

På EP:n har ett jazzigt drag smugit sig in i deras patenterade blandning av soul och hiphop utan att deras karaktäristiska stil på något sätt vattnats ut. Det är sex starka låtar med texterna i centrum som visar med all möjlig tydlighet att de fortsätter att utvecklas. På scen får vi en rad smakprov från nya plattan. Och Doft av talk, Andas, personliga favoriten Evigt, ung och fri och Claes – den sistnämnda med gäst-rap från mannen med det fantastiska artistnamnet Simon BilBomb – står sig väl bland gamla favoriter som Välkommen och Toppen utav pallen.

Silversystrar är alltid bra på scen, såväl när de uppträder ensamma med producenten Johnik som när de – som här – har hela bandet med sig. Med bandet får de dock en extra dimension och en hel del extra drag. Nu är de dessutom förstärkta på av en bas på några låtar vilket tillför musiken mycket, speciellt när basistenspelar ståbas – ett instrument som inte bara låter väldigt bra utan även är väldigt, väldigt snyggt på scen.

Vad jag kan se av spelningslistan på Silversystrars hemsida har de aldrig spelat söder om Landskrona och där spelade de 2007. Borde det inte vara på sin plats att någon arrangör tog dem till Malmö?

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.