Jon Lord ur tiden

Deep Purple var bandet som på allvar öppnade ögonen på mig för storheten hos 1970-talets tunga rock och hårdrock. Ian Gillan mäktiga röst, Richie Blackmores fantastiska gitarrspel och det driv som herrar piskar Paice och Glover piskade upp på trummor respektive bas skojar man inte bort. Men frågan är ändå om inte det var Jon Lords Hammond B3-orgel som var den allra viktigaste ingrediensen för att forma bandets – i brist på bättre ord – svulstiga sound.

Man kan naturligtvis diskutera de enskilda beståndsdelarnas viktighet men odiskutabelt är att Jon Lord var en av dem som formade hur den tyngsta delen av 70-talsrocken lät.

Jag minns att de klassiska inslagen på liveskivan ”Nobody’s perfect”, annars knappast någon av bandets större stunder, som en ögonöppnare för hur skicklig Jon Lord var. När han för tio år sedan lämnade Deep Purple var det bland annat för att koncentrera sig på att skriva klassisk musik, även om han redan då led av hälsoproblem.

Nu har hårdrockens kanske mest distinkta orgelljud tystnat för gott. Tidigare idag gick Jon Lord, som led av cancer i bukspottkörteln, ur tiden på ett sjukhus i London. Han blev 71 år gammal. Nu lyssnar jag på ”Machine head” på repeat och förbannar att jag aldrig fick se den klassiska Mk II-upplagan av Purple.

Lord var med i bandet redan från starten i engelska Hertford 1968 när de, inspirerade av 60-talets tyngsta bluesbaserade rockmusik, var med om att skapa hårdrocken tillsammans med band som Black Sabbath och Led Zeppelin. Med Lord kom även influenser av klassisk musik med i bandet och 1969 spelade Deep Purple in Concerto for group and orchestra, skriven av honom, tillsammans med Royal Symphony Orchestra i Royal Albert Hall.

Efter Deep Purples splittring 1978 gick Jon Lord med i Whitesnake och ägnade sig samtidigt åt att spela in soloalbum. Han lämnade dock Whitesnake när den klassiska Mk II-upplagan av Deep Purple återföranades 1984. Han blev kvar i bandet fram till för tio år sedan. Sedan dess har han i huvudsak ägnat sig åt den klassiska musiken. Förra året blev han hedersdoktor i musik vid universitetet i hemstaden Leicester.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv