En metal queen kommer tillbaka II

– Det är ett mycket mognare album än mina tidigare.

Så kommenterade Lita Ford sitt då kommande comebackalbum Wicked Wonderlandpresskonferensen inför hennes framträdande på Sweden Rock 2009. Spelningen ifråga visade sig vara sådär. Albumet – inspelat tillsammans med maken Jim Gillette – långt, långt mycket sämre. Istället för den melodiösa hårdrock som gjort henne till ett stort namn efter att bandet The Runaways upplösts påtvingades vi en alldeles gräslig ålderskrisande industrimetall helt utan förmildrande omständigheter. Övermoget, snarare än moget, och med allt för mycket musikalisk make up i ett fåfängt och futilt försök att dölja rynkorna.

Kanske är det på grund av den plattans grundmurade uselhet (jag satte en etta i betyg här i Skånskan) som jag inte riktigt kommit mig för att lyssna på hennes nya skiva förrän nu, nästan en månad efter releasen.

Tre år har gått sedan comebacken och däremellan har hon gått igenom en uppenbarligen alldeles osedvanligt bitter skilsmässa och Livinig like a runaway (Playground) är alldeles uppenbart en skilsmässoplatta. Och även om texterna ibland är lite för privata för att bli allmängiltiga känns hela skivan som ett gigantiskt kliv framåt. Inte för att den på något sätt är något mästerverk – betyget får bli en solid trea – men musikaliskt har hon hittat hem till det hon faktiskt kan bäst, det vill säga melodiös hårdrock av 80-talssnitt.

Och även om texterna är privata så känns det åtminstone äkta och det är inte det sämsta – och framförallt något helt annat än Wicked wonderland som kändes allt annat än äkta.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv