Ena halvan silver

Foto: Patrik Vincent

Jag vet att jag tjatar om Silversystrar men faktum är att jag idag, nästan ett år efter releasen, fortfarande lyssnar ohemult mycket på deras första fullängdare Mellan rim & rådlöshet. Det finns mycket med bandet jag gillar men det jag fastnade först för var kombinationen mellan Meldeahs varma soulröst och Fröken B:s skarpa – och inte sällan blixtsnabba – rap.

För några dagar sedan släppte Meldeah, utan sin bandkollega, en femspårs-ep:n Coffee stains and fake gold chains tillsammans med producentteamet SansProfit från Helsingborg. Den är något helt annat än systrarna. Hiphopen är som bortblåst och istället får vi soul av sent  70- och tidigt 80-talssnitt, discogitarrer, funkbeats och reggaeinfluenser. Känslan är organisk och svängig och det är precis så mycket variation en platta med fem låtar kan ha utan att bli splittrad.

Och framför allt får Meldeahs röst fullt spelrum. Det faktum att hon här sjunger på engelska och i en delvis annan genre gör att jag inte saknar rappen på det sätt jag nog skulle gjort annars. På det hela taget är det en skön platta med bra låtar och väldigt väl genomförd från sång till arrangemang och produktion. Jag hoppas vi får se mer från det här sammarbetet.

Bäst av allt? Ni behöver inte ta mitt ord för det. Ep:n är släppt gratis på nätet. Ladda ned den från meldeah.com.

* * *

Ledmotivet till Sommarlov får mig, precis som varje sommar att återupptäcka Malmöbandet Babian. De är riktigt bra!

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv