En smak av sommaren..

Mobilfoto: Ralph Bretzer

Sommaren är här.

”No shit, Sherlock”, säger du. ”Det är midsommarafton”.

Jo, visst, men det är inte det jag menar. För mig börjar sommaren när solen skiner och man för första gången för säsongen genom vardagsrumsfönstret hör ljudet av ett band som soundcheckar.  Kaféet snett över gatan har nämligen som sommartradition att varje torsdag bygga upp en scen på trottoaren utanför och ha gratisspelningar.  Genom åren har både kända och okända artister passerat revy.

Igår kväll var det premiär för säsongen. Little Marbles stod på scenen. Jag hade hört namnet innan men aldrig bandet och måste erkänna att jag blev lite förälskad i deras charmiga blandning av humor, värme, allvar och attityd. Trots tjejernas ungdom, de är bara 22 år gamla, så har de hunnit med att släppa tre album. Deras senaste, ”Vi kan göra det hur du vill”, har gått på repeat i min Spotify sedan spelningen igår till den milda grad att Neneh Cherry snart är nedpetad på tronen över månadens mest spelade (hennes nya med jazzbandet The Thing är ett mästerverk). Jag är mycket svag för deras smart formulerade texter, deras sätt att bryta genrekonventioner och deras sätt att rocka till sitt sound live.

Jag har en svag aning om att jag är sen på Little Marbles-tåget men nu är jag i alla fall med. Och i och med att första utespelningen tvärs över gatan är avklarad är sommaren officiellt här. Även om midsommarstämningen står som spö i backen utanför.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.