Älska eller hata?

image

Vitryska boybands, österrikisk tokrap eller allehanda falsksång. Ibland – nåja, ganska ofta – ifrågasätter jag varför jag utsätter mig för att titta på Melodifestivalen.

Men så dyker det upp en holländsk flicka med akustisk gitarr och en kostymör som fått det största jäkla hjärnsläppet sedan Björn Skifs tappade texten i Det blir alltid värre framåt natten.

För vad ska man annars kalla det än ett hjärnsläpp när hon står där på scenen med sin gitarr och en fjäderskrud som hade gjort Sitting Bull avundsjuk – om han inte haft fullt upp med att bli blåförbannad över att någon från gamla kolonialmakten Holland utan någon form av rimligt skäl fötsökt annektera hans kultur, vill säga.

En tysk indian, sjöng Olle Ljungström. En holländsk är inte mindre bisarr. Men ändå, det är nog ändå de där galenskaperna som får mig att titta varje år. Man vet liksom aldrig vad man ska få se och det är alltid något land som bjuder på något riktigt ”hur tänkte de nu”-moment. Inte är det för den spännande musikens skull i alla fall!

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.