Mannen med pipan ur tiden

Ett stort hårburr och dito skägg. Ständigt med solglasögon och pipan rykande i munnen, även på scen.

Kommer ni ihåg honom från Blues Brothers-filmen? Basisten med det stenhårda drivet var på intet sätt en påhittad karaktär, även om pipan inte var med någon av de båda gånger jag hade förmånen att se honom på scen.

Donald ”Duck” Dunn var en av musikerna i den legendariska Stax-studions husband, han spelade i Booker T & the MG:s (som gjorde en av alla tiders coolaste instrumentala rocklåtar, Green Onions) och kan höras på inspelningar med alla från Otis Redding och Wilson Pickett till Elvis, Bob Dylan och Neil Young. Och så i det ursprungliga Blues Brothers Band, förstås.

Nu sällar han sig till ”the great gig in the sky”. Natten till igår gick han bort i sömnen, 70 år gammal, på turné i Japan. Det musikaliska arv som han och hans Stax-kollegor skapade lever vidare i all soulinfluerad rockmusik som hörts från slutet av 60-talet och framåt.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.